Saturday, March 30, 2013

Food For Baby

When talking and discussing about solid food for baby, it's always comes to mommy : What to serve, when to start, how to make it, which the best etc. Simply because, we mothers, wanted only the best to our baby. Tapi, what best to me sometimes isn't the right thing for another mommy and vice versa. What I could say is, try and error, with some reading, guidance and reference. For me, anything and everything I did is an informed decision.

So, what is the best source of food for baby? For 6 months and below, I strictly say, breastmilk. Why? As our baby came into this world, this lil fellow's inner system has yet to fully mature to digest more complicated molecules than breastmilk. It's still in adapting phase jadi STOP GIVING SOLID FOOD (walau bancuh cair2 dalam susu n bagi thru bottle, itu disaster) to baby below 6 months. Kenapa? u need reason mommas? Go n google 'usus bayi pecah' or orang kampung saya sebut 'intussusception'.

After 6 month, breastmilk masih lagi berperanan sebagai punca makanan or sumber nutrien/zat bagi kanak2. I have no doubt memandangkan Rasulullah sendiri menyusu badan sehingga 2 tahun and extended. Islam juga ada menyebut, "Air kencing kanak-kanak lelaki berusia bawah 2 tahun dan yang hanya minum susu ibu adalah najis mukhaffafah iaitu najis ringan yakni cara penyucian cukup sekadar dengan memercikkan aor mutlak ke atas najis itu". Wallahu 'alam

Makanya di situ, boleh jika kita mahu untuk hanya menyusukan anak lelaki (secara eksklusif) dgn hanya susu ibu, provided si ibu wajib menjaga pemakanannya, sumber zat etc sebab anak akan memperoleh zat yang dihasilkan melalui susu. Kalau ibu tak mengamalkan pemakanan seimbang, habis zat2 dari badan ibu digunakan utk hasilkan susu. So go REAL GOOD FOOD always.

How do we supposed to cook our baby's food so that the nutrient remained and not destroyed? Jadi,yang terbaik adalah :
  1. kukus sayur/buah instead of rebus to preserved the nutrient
  2. tidak digalakkan untuk menumis makanan bayi dgn minyak yg banyak. Kalau setakat tumis dgn minyak sedikit sahaja sebab baby jugak perlukan lemak dalam makanan. Few options are olive oil (ini pun akan kita bincang, types of olive oil) or butter.
  3. kalau nak buat puri, buah2 yang lembut boleh dilenyek terus sebelum diberi kepada bayi yang belum pandai mengunyah. kalau buah yang perlu dilembutkan dulu, better to steam it rather than boiled it.
  4. kalau nak bagi anak daging (ayam, lembu or ikan) it's best to rebus, reneh or kukus untuk anak2 bawah 2 tahun. Memanggang dan membakar adalah elok untuk 2 tahun dan ke atas tapi pastikan ianya betul2 masak.
  5. to make thing easy, boleh prepare bahan2 makan dulu dan sejukbekukan. bila nak guna, WAJIB thaw dulu dlm fridge bahagian bawah. Jangan letak dlm rendaman air atau dlm singki. Makanan yang telah thawed, kena habiskan, jgn bekukan semula untuk elak dari pertumbuhan bakteria.
  6. Say NO to gula, garam, kicap apatah lagi perasa untuk anak bawah 1 tahun. Moving forward after a year, boleh try on herbs such as basil, ketumbar, oregano, jintan etc.
  7. Pastikan alatan yg digunakan betul2 bersih, walaupun tidak disteril. Penggunaan bakes untuk tujuan bekalan anak pun kena make sure appropriate nk sustain d temperature and nutrient. Best to use bekas yg tidak menyebabkan tindakbalas kimia such as polisterin and plastik.
  8. Best to use REAL FRESH FOOD. Untuk anak2 selepas setahun dan boleh makan dairy product, boleh introduce yoghurt and fresh milk. As for yoghurt, look for natural, fresh one. Bukan low fat or perisa. Nak tambah perisa? beli buah segar, blend dgn yoghurt, dah boleh yoghurt perisa.
  9. Introducing eggs kena ikut the appropriate steps to prevent allergy reaction.
  10. Semua makanan baru yang nak diperkenalkan, mesti lalu 4-days-wait-rule ya.






Ccourtesy : internet source and FB group.

No comments: