Saturday, March 30, 2013

Cream Puff In The House

Cream Puff last two weeks project. Huhuhu, lambat and procrastinating isn't good ya'll.

Bahan yang kita guna:

Krim Kastard

1/2 cup tepung (tepung gandum boleh, tepung kastard pun boleh)
1/2 cup sugar (organic)
4 kuning telus
3 cawan fresh milk (or any milk desired)
30g butter unsalted
Vanilla paste

 

Puff Shell:

120g butter unsalted
3/4 cawan air kosong
1 1/3 cawan plain flour (mesti diayak)
5 biji telur

Buat cream custard dulu then only buat shells. Cream custard boleh tahan sehari or dua.

Cara2:

Cream Custard

Dengan whisk, combine tepung dan gula. Tambah 4 kuning telur dan sedikit susu. Kacau sampai sebati dan masukkan baki susu dan vanilla paste.


Letakkan atas dapur dengan api sederhana, kacau sentiasa supaya tak berkerak di bawah. Bila dah makin pekat dan mula berbuih, angkat dari dapur. Masukkan butter dan kacau. Letak dalam bekas bertutup untuk mengelakkan dari berkerak. Simpan dalam peti ais dulu.

Cream Puff Shell

Masukkan butter dan air dalam bekas untuk dicairkan.


Bila dah cair dan sebati, angkat dari dapur dan mula masukkan tepung semua sekali, kacau dengan spoon or spatula.

Kemudian, masukkan telur sedikit demi sedikit dengan dipukul sebati antara telur yang dimasukkan.


Kemudian, boleh la masuk dalam piping bag untuk dibentukkan. Saya takde piping bag so guna sudu jer untuk buat shell puff. untuk cantik nak ada tanduk, guna jer chopstick.

Panaskan oven kepada 210-220 degree, bakar shell untuk 25-30 minit sampai dah naik then turunkan kepada 100 degree untuk 40 minit or more to dry. Allow to cool




source of recipe :

No comments: