Thursday, April 11, 2013

Tomato Puree Homemade

Tomato puree untuk masak spagheti syakir is wholly homemade. Sebab making puree is the simplest things to be done. Make it in the weekend for usage on the weekdays. Storage in a container one-time-use portion in the freezer, thaw it overnight before use.

So cara2 nya ialah:

1. Tomato sebanyak yang diperlukan, dikelar di bahagian dasarnya dan dibuang kepalanya (yg tempat tankai tu). Cuci bersih2.

2. Masukkan dalam periuk bersama air secukup tutup separuh tomato tu dan rebus. To retain more nutrient, it's best to steam them.

3. Bila kulitnya dah menggelupas, tutup api dan boleh cuba kupas kulitnya.

4. Then terakhir, blend bersama air rebusan. Letak dalam bekas dan tunggu ia sejuk lada suhu bilik sebelum disimpan.

Mudah sgt dan pelbagai guna. Boleh masaka pasta bolognese, baked macaroni, ayam masak merah dll.

No comments: